Polestar CEO Michael Lohscheller: blijf vertrouwen houden en kom beloften na
Beloften zijn alleen iets waard als we ze ook daadwerkelijk nakomen: het is nu of nooit.
Het is bijna 2025 maar de uitstoot van broeikasgassen blijft nog steeds toenemen. Ondanks de discussies. Ondanks alle ambities — en ondanks alle investeringen die door bedrijven en overheidsinstanties worden gedaan. Dus wat ontbreekt er? Snelheid en een sterker gevoel van urgentie. En die komen niet vanzelf; daar is actie voor nodig.
De transportsector, en de auto-industrie in het bijzonder, heeft de technologieën en middelen in handen om bij te dragen aan het terugdringen van de uitstoot: namelijk door elektrificatie. Heel eenvoudig. Het is simpelweg de enige geloofwaardige en goed ontwikkelde technologie die ons kan helpen om de doelen van de Overeenkomst van Parijs te bereiken.
Elektrische auto’s worden steeds beter. Een grotere actieradius, hogere laadsnelheden, een slimmer infotainmentsysteem, betere prestaties en meer comfort — met andere woorden: als je op zoek bent naar een goede auto, is de kans groot dat de elektrische variant op bijna elk gebied beter is dan de versie met verbrandingsmotor. En toch gaat de overstap naar elektrisch rijden een stuk minder snel dan gehoopt, en in veel landen daalt zelfs het aantal mensen dat de overstapt maakt.
Toch zijn er ook genoeg landen waar deze overstap wel steeds sneller gaat. Denk aan landen als Noorwegen, India en China. Deze landen zijn het perfecte voorbeeld van hoe kleine stimulansen en duidelijke standpunten van de overheid een enorme impact hebben. En zodra een consument zijn eerste elektrische auto aanschaft, zie je vaak een sneeuwbaleffect — iets wat je ook ziet bij andere duurzame oplossingen, zoals zonne-energie.
Maar in plaats van vooruitgang te boeken, krabbelen te veel beleidsmakers nu juist terug. De ambitieuze plannen van de EU om auto's met verbrandingsmotoren uit te faseren, worden nu in twijfel getrokken door dezelfde beleidsmakers die deze oorspronkelijk hebben opgezet, met als argument de noodzaak om "de concurrentiepositie te verbeteren en banen te beschermen." Tegelijkertijd zien we dat de steun voor de banen die essentieel zijn voor de toekomstige concurrentiekracht van onze regio, zoals die bij bedrijven als Northvolt en Vattenfall (beide belangrijke investeerders in windenergie), afneemt.
Helaas is dit een voorbeeld van wat ook in andere markten en sectoren afspeelt. Door kortetermijnzorgen en een te grote focus op tijdelijke schommelingen in de markt nemen beleidsmakers en investeerders niet de actie tegen klimaatverandering die ze aan de kiezers en bedrijven beloofden — waardoor onze ambities voor 2023 in gevaar komen.
Deze besluiteloosheid vertraagt niet alleen de groene transitie, maar zorgt er ook voor dat vervuilende alternatieven nog steeds de goedkopere en gemakkelijkere keuze blijven.
We doen een oproep aan de beleidsmakers en investeerders die op COP29 aanwezig zijn om hun beloften na te komen en hun steun voor beschikbare klimaatoplossingen te versterken. Dit omvat het versterken van de overgang naar elektrische mobiliteit en het ontwikkelen van een plan om wereldwijd kosten in rekening te brengen bij koolstofuitstoot.
Groot of klein, er zijn talloze bedrijven die zich al inzetten voor deze overgang. Maak gebruik van onze technologieën en onze vastberadenheid om deze veranderingen sneller te realiseren.
Michael Lohscheller CEO van Polestar