ELI5: Hvordan fungerer bilens fjæring?

Fjæringens verden kan være et skummelt sted. Men du trenger ikke være en bilkjenner for å kunne verdsette disse ingeniørkunstverkene – og den viktige jobben de gjør for bilens kjøreegenskaper og kontroll. I denne innføringen for nybegynnere skal vi se nærmere på en av de viktigste komponentene i Polestars unike kjøreopplevelse, samtidig som vi forteller deg hvordan du kan få mest mulig ut av bilen din.

For å forstå hvordan teknologien i fjæringen virker, tenkte vi det var best å ty til eksperthjelp. Siden vår ledende testingeniør Joakim Rydholm har brukt hele jobbkarrieren sin på å lære alt som er verdt å vite om biler (så du slipper å lære det), er du i trygge hender.Vi begynner med en kjapp innføring i selve fysikken i fjæringssystemer. En dump i veien vil tvinge hjulet til å bevege seg oppover. Men takket være tyngdekraften (og returdemping) vil hjulet bli trukket ned igjen mot veibanen når det har rullet over dumpen. Vi i Polestar vil at bilene våre skal bevege seg bortover, ikke opp og ned, så vi trenger et system som kan absorbere hjulets vertikale bevegelsesenergi, slik at det blir behagelig å kjøre selv om veibanen er ujevn. Det er her fjæringen kommer inn.Første trinn er å absorbere energien. Det er det fjærene som gjør. Fjærenes stivhet påvirker hvordan bilen reagerer når den kjører. For eksempel pleier luksusbiler å ha myke fjærer slik at det føles mykt og behagelig å kjøre dem. Dette fører imidlertid til biler som er trege i reaksjonen, siden de pleier å svaie og krenge i svinger. Stive fjærer, slik som man finner i sportsbiler, gir ikke den samme jevne, myke følelsen, men til gjengjeld reduserer de karosseriets bevegelser slik at bilen kan kjøres mye mer aggressivt. "Men hvis du hadde kjørt en Formel 1-bil på en offentlig vei i mer enn 5 kilometer, ville du sannsynligvis aldri hatt lyst til å sitte i en bil igjen", sier Joakim Rydholm.Men fjærer er ikke nok. "Hvis vi bare hadde brukt fjærer, ville hver eneste dump i veien fått bilen til å gynge opp og ned som en gyngestol til all energien hadde spredd seg", bemerker Joakim. Det bringer oss til neste bit i puslespillet: støtdemperne.

Close-up of the golden Öhlins suspension.
Golden knob of Öhlins dampers allowing you to choose your own suspension settings.
Støtdemperne påvirker bilens ytelse på alle måter – kjøreegenskaper, styring og komfort. Med disse demperne kan du finjustere bilen akkurat slik du vil ha den.
Joakim Rydholm, Polestars ledende testingeniør

Den enkleste forklaringen på hva dempere gjør, er at de spiser energi. For å si det på en litt mer komplisert måte kan man si at de omgjør fjæringens bevegelsesenergi til varmeenergi som kan spres gjennom hydraulikkvæske. Kort sagt sørger fjærene for at bilen kan sprette over en dump i veiene, mens demperne sørger for at bilen slutter å sprette når den har kjørt over dumpen.Nå som vi har lært det grunnleggende om fjærer og støtdempere, er det tid for å gå videre til den unike fjæringsteknologien i en Polestar. Husker du forskjellen mellom luksusbiler og sportsbiler som vi snakket om tidligere? Hvis du vil ha en behagelig kjøretur der du nærmest svever over dumper og humper, velger du en bil med myk fjæring. Hvis du derimot vil ha en bil som reagerer kjapt så du kan ta krappe svinger og akselerere raskt, bør du satse på en bil med stivere fjæring.Man hva om du ikke vil velge? Hva om du vil ha både komfort og ytelse? Polestars Performance-pakke leveres med Öhlins-dempere med dobbeltvirkende ventiler. Ved å skru på en knott kan du velge din egen fjæringsinnstilling i ro og mak i din egen garasje. "Demperne påvirker bilens ytelse på alle måter – kjøreegenskaper, styring og komfort. Med disse demperne kan du finjustere bilen din akkurat slik du vil ha den", sier Joakim Rydholm.Med en slik unik kontroll ligger alt til rette for ekstrem optimering. La oss si at du legger ut på langtur: Hvis du gjør demperne mykere, vil du gli bortover motorveien som Aladdin på det flygende teppet. Så, når du kommer til en svingete landevei med svinger og relativt høy fart, gjør du demperne stivere, og dermed kjører du sportsbil igjen. Så enkelt er det.Polestar 2 med Performance-pakken gir deg en skreddersydd dress som du kan sy om så mye du vil, uansett hvor du er. Denne teknologien demper det aller meste. Men ikke kjøregleden.

Tilknyttet

Rendered image of Polestar 4 interior with imagines planets outside

Slik fikk vi plass til solsystemet i Polestar 4

Solsystemet vårt består av solen, åtte planeter, fem dvergplaneter, måner, asteroider, kometer og diverse andre små himmellegemer. Denne lille biten av galaksen har alltid stimulert menneskets fantasi og utforskertrang. Men i stedet for å sende Polestar 4 ut i verdensrommet, puttet vi verdensrommet inn i Polestar 4.